HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Liszttől a ragtime-ig – jótékonysági koncert a kecskeméti Zeneiskola javára

2011.11.06. 01:28 főbohém

Liszt

Ez a poszt tulajdonképpen részlet a Bohém JazzMagazin első számából, de aktualitása miatt talán érdemes a BohémBlogban is publikálni, íme:

Aki régóta, de legalábbis néhány éve követi a tevékenységünket, az tudja, hogy karácsony előtt minden évben jótékonysági koncertet rendezünk egy arra érdemes és segítségre szoruló egyesület, alapítvány, társaság javára. Az est bevételét az eddigi évek során többnyire kecskeméti, vagy környékbeli szervezetek kapták, ez idén sem lesz másképp. A kedvezményezett most az M. Bodon Pál Zeneiskoláért Alapítvány lesz. A koncertre most először nem decemberben, hanem novemberben (15-én) kerül sor.

Tavaly kaptunk már burkolt és nyílt kritikát is, amikor a Bozsó Gyűjtemény javára koncerteztünk, mondván, miért nem beteg gyerekek, sérültek, szegények stb. javára gyűjtünk. Biztosan sokan emlékeznek arra, hogy az elmúlt években az általunk segítettek között voltak mozgás- és szellemi sérültek, autisták és erdélyi szegény és árva gyerekek is. Ha Magyarország minden zenekara követné a példánkat és gyűjtene rászorulók javára, akkor sem lenne elegendő az összegyűlt pénz. Mi annyit tudunk tenni, hogy megpróbálunk példát mutatni, s megpróbáljuk a magunk eszközeivel ráirányítani a figyelmet egyes szervezetek munkájára illetve az általuk képviselt területre.

swing danceÉs igenis, sajnos, Magyarországon (persze, hol nem?) a kultúra is rászoruló. És az oktatás is. A művészeti oktatás végképp sanyarú helyzetben van, s manapság a legnagyobb zeneiskolák is rákényszerülnek arra, hogy alaptevékenységüket, de legalábbis az ahhoz szorosan kapcsolódó hangszerbeszerzést, javítást adományokból fedezzék, saját alapítványukhoz befolyó összegekből próbálják meg, úgy ahogy, megoldani. Sanyarú helyzet ez, ami fölött lehetne keseregni sokáig, hasztalan. Sokan vannak a döntéshozók környékén, akik próbálják jó irányba terelni a hazai művészetoktatás helyzetét, de mindig úgy tűnik, hogy még többen azok, akik az akadályok létrehozásában és az építkezés megakadályozásában mesterek. Azt persze, hogy művészetekre, és így értelemszerűen művészetoktatásra szükség van, mindenki elismeri – a más területen kiváló, de ebben a kérdésben felháborító szűklátókörűségről  tanúbizonyságot tévő Demján Sándoron kívül. Idei jótékonysági koncertünk a zeneoktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

ZsoldosA Bohémek nyolc tagja közül annak idején öten pallérozódtak a kecskeméti M. Bodon Zeneiskolában, egy kicsit talán az ott folyó munkának is köszönhetjük a létünket, így magától értetődő, hogy a zeneiskola az idei kedvezményezett. A műsort pedig a Liszt-évfordulónak köszönhetően sikerült úgy összeállítani, hogy jelentős komolyzenei része is legyen: a Művészetek Palotájában már augusztus 26-án előadott Liszttől a ragtime-ig című műsorunkat fogjuk játszani, kiváló vendégekkel: a képen látható Zsoldos Bálint zongoraművész játssza majd a Liszt-műveket és egyéb romantikus darabokat, mi pedig ezek ragtime- és swingváltozatait. A korábbi Bohém-koncertekről már sokaknak ismerős swingtáncospár, Janicsek Gábor swingtánc-világbajnok és Bálint Brigitta boogie-világbajnok pedig megmutatják, hogyan mozogtak annak idején erre a zenére.

(Az első két fotó a 2011. augusztus 26-i Bohém-koncerten készült a Művészetek Palotájában. Forrás: MÜPA, Pető Zsuzsa)

pl-jotekonysagi11.jpg

2 komment

Címkék: jazz kecskemét swing liszt ragtime ittzés zsoldos janicsek

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr503357493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gosalaus 2011.11.15. 22:24:54

A mai est tökéletesre sikerült. Nemcsak jó zene volt, hanem érdekes is volt.
Az utolsó darabot majd egyszer meg kellene ismételni, mert Hatony művésznő táncára figyeltem nagyon oda. :)

főbohém · www.bohemragtime.com 2011.11.16. 03:28:02

Arra én is odafigyeltem volna, de túlzottan el voltam foglalva a hegedüléssel. Egyébként a Bohém Webáruházban (webshop.bohemragtime.com) található Bohém Fesztivál 2011 DVD-n rajta van a darab, Hatony művésznő nélkül, merem ajánlani. Bár szerintem Hatony művésznővel jobb :-)
süti beállítások módosítása