HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

New York 3.: Woody Allen, Birdland

2010.11.23. 07:44 főbohém

Csak gyorsan, távirati stílusban a mai történésekről: a délelőtt, sőt a délután egy része a vásárlásé és a pihenésé volt, aztán egy kiadós vacsora után ki-ki ment a dolgára. Karacs Feriék a Carnegie Hallba gospel-koncertre (amire két nappal ezelőtt ajándékba kaptak egy hölgytől három jegyet, amikor nekik már nem jutott a Zukerman-koncertre), én pedig a Carlyle Hotel felé vettem az irányt, ahol a Woody Allen Band játszik.

Nem annyira Woody Allen érdekelt (akivel végül szinte testközeli kontaktusba kerültem, amikor helyet cseréltünk, miután elfoglaltam a helyét a színpadon), hanem a régi barátokkal való találkozás. A dobos John Gill ugyanis 1994-ben járt a Bohém Fesztiválon, a bendzsós Eddy Davis pedig évtizedes email-cimborám. Sokszor járt Magyarországon, de személyesen még sosem találkoztunk. (Egyébként John bendzsózik, harsonázik, sőt egy rockabilly bandben gitározik is, Eddy pedig régebben bőgőzött és dobolt is...) Kevés időnk volt, de mindketten megajándékoztak néhány CD-vel, sőt Eddy Bényei Tamásnak is küldött két CD-t ("a másik Tamásnak, a barátomnak, aki bendzsós, de trombitás lett, mi is a vezetékneve?") és Benkó Sanyinak is, továbbá elmondott 20 perc alatt kb. 5 sztorit, rendkívül élvezetes társaság. Aztán bevitt a szállodába, ahol játszanak, csináltunk néhány fényképet (mivel rendkívül szűk a hely, felinvitált fotózkodni a színpadocskára, értelemszerűen Woody helyére, de mikor jött az amatőrklarinétos, akinek a neve eladja a hétfő estéket, akkor távoznom kellett; az első számból pár percet azért még felvettem). A belépő egyébként 110 dollár fejenként (plusz csillagászati árú vacsora), ha a bárnál üldögél az ember, az is 85 dollár és minimum 25 dollár fogyasztás. Ja, és Eddy azt is emlegette, hogy 30 éve Debrecenben játszott a Molnár Dixielanddel és Molnár Gyula milyen vidám, élvezetes fickó volt. Hallod, Gyula? Tamás, Sanyi, Ti pedig verjétek le rajtam a CD-ket, fejenként kettő!

Mivel Jonathan Russellék hívtak a Birdlandbe a Jim Caruso's Open Nightra, elmentem a legendás jazzklubba. Hihetetlenül profi volt minden, a hang, a fény, a felvezetés, a körítés. A Broadway-n menő sztár, Jim Caruso műsorvezet, s akit ő odaenged, az lép fel. Kísér a házizenekar, egy hihetetlenül profi zongora-bőgő duó. Bármit eléjük rakhatnak a fellépők, bármilyen stílusban, tökéletesen kísérnek. Jonathannel (ő három éve hegedült a Bohém Fesztiválon, most 16 éves, de már 8000 dollárt kap egy kisebb filmzenéért, merthogy a jazzhegedülés mellett leginkább ebben utazik) játszottunk egy duót (Don't Get Around Much Anymore, Ellington), hamarosan felkerül a YouTube-ra, merthogy volt, aki felvette.

Amikor bementem, Jonathanék asztalánál volt egy hölgy, aki, miután bemutatkoztunk, rámnézett, s ennyit mondott közvetlenül: "Are you Hungarian? Jonapot, szeretlek, bozmeg. I'm done." A férje magyar, s kiderült, hogy mellette ülő kislánya már elismert Broadway-sztárpalánta, heti nyolc (igen, 8!!!) előadással a Billy Elliott c. musicalben, ami eddig mindenhol fényes siker, szerintük örökké megy majd New Yorkban, eddig csak Chicagóban és Ausztráliában bukott meg. A 13 éves Ruby Rakos mindenesetre gyönyörűen artikulálva beszél, s mégsem természetellenes, s ráadásul jól is énekelt. Nekem Aaron Weinstein ifjú jazzhegedűs titán volt zeneileg talán a legnagyobb élmény és Marylin Maye, Amerikában ünnepelt kabaré-énekesnő, aki 83 évesen olyan aktivitással tett oda két nótát, hogy csak néztem! És még jól is énekelt...

Szólj hozzá!

Címkék: molnár new york davis john allen woody jonathan eddy ittzés benkó russell bényei gill birdland

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr952467122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása