HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Újabb halálhír: Chuck Hedges

2010.06.25. 02:35 főbohém

Az utóbbi hónapokban kissé szunnyadt a Bohém-blog, s sem a Bohém Fesztivál, sem az ilyen-olyan Bohém-születésnapi koncertek, turnék nem ébresztették fel téli álmából. Vagyis nem volt időm írni. Most is inkább a bánki Louis Armstrong Jazzfesztiválról kellene írnom egy utolsó pillanatban eleresztett ajánlót (nem mintha a Bohém-hírlevélben vagy a Bohém-oldalon nem adtunk volna róla hírt), ehelyett egy szomorú halálhír aktualitása késztet arra, hogy egy kicsit bővebb lére eresztett rövidhírt a blogon osszak meg a jazzrajongókkal: bő egy napja, magyar idő szerint szerdán reggel (2010. június 23-án) otthonában, Milwaukee-ban rákban elhunyt Chuck Hedges. Néhány éve már legyőzte a gyógyíthatatlan betegséget, de a második támadással már nem bírt.

A kiváló klarinétos az ötvenes években már játszott a legendás Muggsy Spanierrel, George Brunis-szal. Wild Bill Davison zenekarával 1981-ben járt Európában, s azóta nagy névnek számított az óceán innenső oldalán is, Amerikában pedig kihagyhatatlan volt a tradicionális jazz és swingfesztiválok fellépői közül. Mentorként segítette Allan Vaché pályáját is (Allan augusztus végén fivérével, a trombitás Warrennel hallható majd a MÜPA-beli New Orleans Swing Fesztiválon, s itt lesz egy másik legendás amerikai klarinétos, Ken Peplowski is). Néhány albuma, s egy-két szűkös információ található még a www.chuckhedges.com honlapon.

S hogy hallani is lehessen kiről van szó, zárásként egy felvétel, amely 1995-ben készült egy hamburgi koncerten: a Struttin' With Some Barbecue című számban a Wild Bill Davison Legacy Bandben Hedges mellett Tom Saunders kornettezik, Bill Allred (aki néhány éve szintén komoly daganatos betegséget élt túl) harsonázik, Danny Moss tenorszaxofonozik, Johnny Varro zongorázik, Marty Grosz gitározik, Isla Eckinger bőgőzik és Butch Miles dobol:

Get the Flash Player to see this player.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika jazz chuck bill klarinét wild band bohém ragtime davison hedges muggsy spanier

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr702108249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása