HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Bohém Fesztivál sztárfellépői 4. – zongoristák

2009.03.06. 15:00 főbohém

2009. március 27-29.: Bohém Fesztivál Kecskeméten. Előzetesként március 1. és 13. között kétnaponként szép sorban bemutatjuk a XVIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál vendégfellépőit. (Idén, ugye, 14 világszínvonalú vendégszólistát hívunk meg, s belőlük alakulnak ki a fellépő formációk.) A zongoristánk (csakúgy, mint az egyéb hangszeresek) zseniálisak:

 
Morten Gunnar LARSEN (Norvégia) – zongora
 
Morten a legjobb ragtime-zongoristák egyike – a legtöbb amerikai szakértő szerint „a legjobb”, főként John Arpin halála után. Még 1989-ban vettem meg Amerikában egyik első nagylemezét. Kiakadtam, hogy ilyen zongorázás egyáltalán létezik ebben a stílusban, rongyosra is hallgattam a korongot. Aztán persze szólóban itt volt a helye a legelső Bohém Fesztiválon (1992-ben), majd 2006-ban együttesével, a kiváló Ophelia Ragtime Orchestrával. Közben itt-ott összefutottunk európai és amerikai fesztiválokon, mondhatni, régi jó kolléga.
 
Morten specialitása a Jelly Roll Morton-stílus, de kiváló zenekari és szólójátékos bármilyen régi stílusú együttesben (a 2006-os Bohém Fesztivál záró All Stars bandájában pl. zseniális volt). Klasszikus végzettségének köszönhető makulátlan technikája választékos jazzérzékkel párosul. Nem véletlenül szerette szinte fogadott fiaként annak idején Eubie Blake, a száz évet megélt legendás fekete zongorista, s nevezte őt a jövő nagy reménységének. Szerintem be is váltotta a hozzáfűzött reményeket.
 
 
 
 
Paolo ALDERIGHI (Olaszország) – zongora
 
Paolo a szemtelenül fiatal, szemtelenül tehetséges és máris szemtelenül érett zenészek rendkívül szűk rétegéhez tartozik. Páratlan technikája, kifinomult billentése, hihetetlen virtuóz és könnyed zongorázása és stiláris sokszínűsége már Európán kívül Amerikában, Ausztráliában és Japánban is sokaknak szemet (és fület) szúrt. zajos sikert aratott.
 
A Bohémekkel mi is csak tátottuk a szánkat két éve Riminiben, ahol először hallottuk. (Riminiben a koncert utáni vacsorán egyébként, miután megtudta, hogy mi vagyunk a Bohémek, első kérdése az volt: „Who is Attila?” Ugyanis Attiláról már olyan sokaktól hallott nagyszerű dolgokat, hogy mindenképpen kezet akart vele szorítani. Jelentem, megtörtént.) Utána az asconai fesztiválon negyedóráig mutogatta nekem, hogy hogyan írta át a Tiger Raget és magyarázta harmóniai és technikai trükkjeit. Azonnal megígértem neki, hogy meghívom. Az ő zongorázása (is) a közel hihetetlen kategória számomra. Nem hiszem, hogy lesz Kecskeméten, aki ne értene velem egyet.
 
 
 
És hogy a zenén kívül még milyen plusz szolgáltatások miatt érdemes eljönni a Bohém Fesztiválra?
  • családoknak óriási kedvezmények (családi jegy, családi bérlet), ölbenülők ingyen jöhetnek be
  • az összes jegy- és bérletvásárló egy több mint 100 ezer Ft értékű, exkluzív kedvezményeket biztosító kuponfüzetet kap ajándékba
  • 100% zene, 100% garancia: ha nem tetszik a műsor, ott helyben visszafizetjük a megvásárolt jegy, bérlet árát!
Ha mégsem tudna eljönni, ne csüggedjen: nézze meg a Bohém Fesztivált élőben az Interneten! Az első magyar internetes élő jazzkoncert-közvetítés itt lesz majd elérhető: http://www.kecskemetitv.hu/bohem

 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz fesztivál kecskemét bohém ragtime paolo alderighi morten gunnar larsen

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr64972420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása