HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Bohém Fesztivál sztárfellépői 2. – klarinétosok, szaxofonosok

2009.03.02. 23:00 főbohém

2009. március 27-29.: Bohém Fesztivál Kecskeméten. Előzetesként március 1. és 13. között kétnaponként szép sorban bemutatjuk a XVIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál vendégfellépőit. (Idén, ugye, 14 világszínvonalú vendégszólistát hívunk meg, s belőlük alakulnak ki a fellépő formációk.) A trombitásokat már ismerjük, nézzük a két nádfúvóst!

 
Matthias SEUFFERT (Németország) – klarinét, szaxofon
 
Matthiast először 16 éve egy holland fesztiválon hallottuk, majd kétszer már a Bohém Fesztiválon is járt. Számomra egyértelműen a legjobb európai jazzklarinétos, szaxofonos. (Persze, Antti Sarpila utolérhetetlen, de csak swinget játszik – azt viszont kevesen teszik úgy, mint ő; Nicolas Montier több mint zseniális, de csak tenorszaxofonozik, jövőre jön is a Bohém Fesztiválra swingelni; Bernard Berkhout csak Benny Goodman stílusban nyomul, Alfredo Ferraira is „csak” swingel stb.) Vagyis rengeteg kiváló zenész van, de olyan sokoldalú, mint Matthias, nincs egy sem. Ráadásul ő nem csak sokoldalú, hanem mindegyik általa játszott stílusban (New Orleans, dixieland, hot jazz, swing, bebop) elsőrangú. S ráadásul fantasztikus ember, szerény, kedves, kiváló. És családszerető.
 
A Bohém Trióval egy németországi fellépést követően volt alkalmunk náluk aludni egy éjszakát: két kislánya tündéri, felesége kedves, mi pedig a sörözés mellett egész nap Matthias-szal jameltünk: Weber klarinétversenytől kezdve a New Orleans-i standerdeken keresztül a swingnótákig sok minden volt műsoron. Ott nála derült ki, hogy mennyire közös a gondolkodásunk; ráadásul ugyanolyan élesen emlékezett első találkozásunkra, mint én, s évek múltán is tudunk folytatni egy beszélgetést onnan, ahol abbahagytuk.
 
Nagyon büszke voltam rá, amikor a Bohém Fesztiválon 2006-os közös koncertünk után azt mondta, évek óta ez volt a legintenzívebb jazzélménye. Pedig ő aztán mindenkivel játszik, s leginkább a legjobbakkal. Matthias foglalkozására nézve egyébként matematikatanár egy Bonn melletti gimnáziumban, s noha két évig oktatott szaxofont is egy londoni jazzfőiskolán, hazahúzta a szíve. Angliai tartózkodása alatt teljesen elvarázsolta az ottani jazzrajongókat, a Coventry Evening Telegraph kritikusa fogalmazta meg a közönség érzését legjobban: "A legélvezetesebb élő jazz, amit valaha is hallottam."
 
 
 
Craig FLORY (USA) – klarinét, szaxofon
 
Craig a legkreatívabb és legbolondabb zenészek közül való. 1995-ben már elkápráztatta a magyar közönséget, amikor az Evergreen Classic Jazz Banddel a Bohém Fesztiválon járt. Akkor találkoztunk először, de rögtön Nekem egy későbbi személyes élményem is van róla: közös ismerősünknél volt Seattle-ben polka-party, ahol a nagyon hazafias és nagyon hagyományápoló lengyel házaspár és polkabarátai zenekarához csatlakozott Craig spontán, és a világ legkreatívabb, legszemtelenebb (és valószínűleg leghosszabb) polkaimprovizációját mutatta be, ami minden elemében polkastílusú volt – természetesen életében akkor játszott először ilyesmit. A lengyelek hosszú tapssal és üdvrivalgással jutalmazták.
 
Szóval Craig is egy klarinétos zseni – csakhogy ő nem polgári foglalkozású komoly matematikatanár, hanem egy lökött szabadúszó. Az a típus, akiről az Interneten is legfeljebb véletlenül található meg valami, finoman szólva sem menedzseli önmagát. Aki ismeri, úgyis tudja, hogy nagyszerű. Az utóbbi éveket New Yorkban töltötte, klubokban, stúdiófelvételeken játszott. Meg magánnövendékei vannak. Fuvolázik is, rockzenekarokban játszik, mikor mi akad. Mindegy, csak zene legyen (jó példa erre az alábbi videó eleje). Hát Kecskeméten lesz...
 
 
És hogy a zenén kívül még milyen plusz szolgáltatások miatt érdemes eljönni a Bohém Fesztiválra?
  • családoknak óriási kedvezmények (családi jegy, családi bérlet), ölbenülők ingyen jöhetnek be
  • az összes jegy- és bérletvásárló egy több mint 100 ezer Ft értékű, exkluzív kedvezményeket biztosító kuponfüzetet kap ajándékba
  • 100% zene, 100% garancia: ha nem tetszik a műsor, ott helyben visszafizetjük a megvásárolt jegy, bérlet árát!
Ha mégsem tudna eljönni, ne csüggedjen: nézze meg a Bohém Fesztivált élőben az Interneten! Az első magyar internetes élő jazzkoncert-közvetítés itt lesz majd elérhető: http://www.kecskemetitv.hu/bohem

 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz fesztivál kecskemét matthias bohém ragtime craig seuffert flory

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr74971868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása