HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jön! Jön! Jön! Scott Robinson...

2012.02.07. 03:22 főbohém

Ja, hogy nem tudja a kedves Olvasó, kicsoda Scott Robinson? Hm, elég baj, de bepótolható hiányosság. Most különösen, mert 2012. február 20-án Budapesten lesz, s a Bohém Ragtime Jazz Banddel játszik ez a különc amerikai jazzfigura – aki egyébként a világhírű Berklee történetének legfiatalabb professzora volt, többszörös Grammy-díjas, zenélt Ella Fitzgeralddal, Chet Bakerrel, de Elton Johnnal is. Ja, és klarinétos-szaxofonos létére kornettezni is fog, de kedvenc hangszere a tárogató...

Bohém Klub EXTRA Scott Robinsonnal
Időpont: 2012. február 20. hétfő 20-22h
Helyszín: Kultea (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbuda, 1036 Budapest, Korona tér 1., tel.: 212-1245 – az Óbudai Társaskörrel szemben, a volt Krúdy-házban)
Belépők a Bohém Webáruházban csak február 15-ig kaphatók!

Érdemes a jegyvásárlással sietni, mert a helyszínen csak szólójegyek lesznek 4.500 Ft-ért, elővételben viszont a párosjegy 7.000 Ft (ami fejenként 1.000 Ft spórolás, ugye). És mivel 70 fő a helyszín befogadóképessége, a koncert exkluzív lesz, s aki lemarad, kimarad...

Itt egy CNN-es riport a basszushangszerek imádójaként bemutatott Scott Robinsonról:

 

Minket, Bohémeket 2007-ben Asconában hallott játszani, odajött gratulálni, majd közölte, hogy sokat hallott már rólunk kedves barátjától, Joe Murányitól (akitől a tárogatóját is kapta). Azóta néhányszor még összefutottunk, most pedig itt van, végre együtt is játszhatunk egy koncerten. Nagy buli lesz, meghívtuk Szalóky Bélát is, hadd legyen igazi magyar-amerikai örömzene :-)

Végezetül egy kis "hivatalos" életrajz a Magyarországon először 2011 nyarán, a bánki Louis Arsmtrong Jazzfesztiválon szereplő Scott Robinsonról:

Napjaink legsokoldalúbb hangszereseinek egyikeként Scott Robinson tenorszaxofonozott Buck Clayton zenekarában, trombitált Lionel Hampton kvintettjében, altklarinétozott Paquito D’Rivera klarinétkvartettjében és basszusszaxofonozott a New York City Operában. Számos filmben, rádió- és televízióadásban volt hallható, mára több, mint 190 lemezen szerepel.

Utazóként is elfoglalt, több, mint 30 országban lépett fel, egyszer három hónap alatt mind az öt kontinenst magába foglaló turnén szerepelt. Olyan különleges és fontos helyszíneken játszott, mint a Carnegie Hall, a Village Vanguard, az Amerikai Kongresszusi Könyvtár és a Bécsi Opera. Fellépett még amerikai elnöki beiktatáson is. Scottot az Amerikai Külügyminisztérium 2011-ben Jazz Nagykövetként egy 11 országot magába foglaló nyolchetes nyugat-afrikai turnéra kérte fel, ahol Louis Armstrong számok saját hangszereléseit játszotta.

Scott Robinson egy zongoratanár és egy National Geographic szerkesztő gyermekeként Virginiában egy XVIII. századi farmon nőtt fel. Középiskolásként az Amerikai Jazzoktatók Szövetségétől Louis Armstrong Díjat kapott, és elnyerte a legjobb szólista díját is. 1981-ben diplomázott a Berklee College of Music hallgatójaként, ahol egy évvel később, 22 évesen az intézmény legifjabb tanára lett.

1984-es New Yorkba költözése óta számos Grammy-díjas és Grammy-jelölt felvételen játszott, önálló szócikket kapott az Encyclopedia of Jazz és a Grove’s Dictionary of Jazz újabb kiadásaiban. Számos alkalommal volt győztes a Down Beat kritikusok szavazásán és kapta meg a Jazzújságírók Szövetségének díját

Scott Robinson a jazztörténet legnagyobb alakjaival játszott együtt, partnerei voltak többek között Doc Cheatham, Max Roach, Joe Pass, Scott Hamilton, Benny Waters, Chet Baker, Joe Lovano, Michael Brecker, Randy Brecker, Lionel Hampton, Louie Bellson, Gerry Mulligan, Ella Fitzgerald, Jon Faddis, Mel Torme, Freddie Hubbard, Wynton Marsalis, Natalie Cole, Milt Hinton, Manhattan Transfer, Bob Wilber, Anthony Braxton, Bob Haggart, Peanuts Hucko, Urbie Green, Bob Brookmeyer, Nicholas Payton, Ralph Sutton, Phil Woods, Kevin Mahogany, Dee Dee Bridgewater, John Scofield, Hank Jones, Sting, Elton John és még sokan mások.
 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz robinson scott band bohém ragtime kultea szaloky

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr534074130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása