HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Joe Murányi Memorial Service

2012.06.06. 17:35 főbohém

Az egyszemélyes mértékadó rovat, a Jazz Lives Blog tulajdonosa-szerzője, Michael Steinmann mindenütt ott van, ahol valami történik jazz-ügyben. Ha teheti, utazik máshová is, de ami lakóhelyén, New Yorkban fontos, az nem maradhat rejtve kamerája előtt. New Yorkban kétszer, Angliában egyszer találkoztam vele. Szent őrült, született dokumentarista, mindent rögzít, mindenről beszámol. Neki köszönhetjük azt is, hogy a 2012. április 20-án, 84 éves korában elhunyt Joe Murányi emlékére zenészbarátai által szervezett kétórás rendhagyó megemlékezés szinte teljes egészében elérhető a YouTube-on. Az alábbiakban a hat videó következik, mindegyikről némi előzetes magyarázattal. Sajnos a szövegek helyenként alig érthetők még az angolul jól tudók számára is. Mindenesetre a szöveges emlékezések mellett sok az érdekes zene, valamint ritka fényképek, videófelvételek is láthatók a megemlékezésen. (Időpont 2012. május 27. kedd 19 óra, helyszín a St. Peter Church, Lexington Avenue, Manhattan, New York.)

1. rész: az elején egy közös When It's Sleepy Time Down South, majd a megemlékezés házigazdája, a Louis Armstrong Centennial Band vezetője, David Ostwald beszél, majd a zongorista Chuck Folds játszik bőgő-dob kísérettel: Back Home Again In Indiana, Poor Butterfly.

2. rész: Dave Ostwald bemutatja Joe családját: ott volt a két unoka, George és Charles, valamint szüleik: Joe lánya Adrienne Fuss és férje, valamint Joe fia, Paul és felesége. Utána egykori középiskolai diáktársa, Fred Newman emlékszik Joe-ra. A sztorijai nagyon jók és elég jól is érthetők. Ezután Michael Cogswell, a Louis Armstrong House and Museum igazgatója méltatja Joe-t.

3. rész: Dan Morgenstern, a talán legjelentősebb élő jazzkritikus és -történész emlékezik Joe-ra. Nagyon közeli barátságban voltak, hosszú évtizedekig. Utána az Armstrong-hagyaték gondozója, Ricky Riccardi következik, aki többek között bemutatja Joe egyik ritka felvételét, amikor az Armstrong All Stars ritmusszekciójával az Undecided c. nótát játssza. A végén persze Louis és Tyree Glenn is beszállnak.

4. rész: Ricky Riccardi, folytatás, benne a You'll Never Walk Alone egy franciaországi Armstrong-koncerten készült felvételével. (Ma már leginkább nem Armstronggal ismeretes, hanem a Liverpool focicsapatának himnuszaként.)

5. rész: Joe dobosa, Mike Burgevin, majd Bob Goldstein emlékezik. Ezt követően a kiváló klarinétos-szaxofonos Scott Robinson (aki március 30-án megvette Joe-tól két féltve őrzött Stowasser tárogatóját, hajnali négyig reparálta az egyiket, majd másnap már a Lincoln Centerben koncerten játszott rajta egy dalt az akkor még élő Joe tiszteletére) játssza el tárogatón a Krasznahorka büszke várát. A magyar dalról Joe sokat beszélt Scottnak, ő próbált a nyomára bukkanni, próbálta lekottázni, mígnem Joe tárogatójának tokjában megtalálta Joe kézírásával. Ott volt még a dal szövegének angol fordítása is. Ezt az Ole Miss követte, amiből jam session kerekedett, ennek Michael csak az elejét tudta felvenni, mert éppen lemerült az akkumulátora.

6. rész: Dave a kiváló gitáros, Joe egykori zenésztársa, a 91 éves Marty Grosz üdvözletét adja át a jelenlévőknek, majd Scott Robinson felolvassa a magyar (zenész)barátok emlékezéseit, üzeneteit: Gothárd József, jómagam (Ittzés Tamás), Korb Attila, Bényei Tamás, Karacs Ferenc, Szalóky Béla. Ezután levetítették az általam szerkesztett tízperces bánki filmet (Louis Armstrong hagyatéka Bánkon, Joe ebben sokat szerepel, nagyon jópofákat mond. Ha valaki kíváncsi, a film megtalálható a YouTube-on közvetlenül itt.)

7. (befejező) rész: Dave Ostwald emlékezése, a végén saját zenekarának felvételével (Louis Armstrong Centennial Band), amiben Joe játssza velük a Just A Closwer Walk c. tradicionális New Orleans-i temetési dalt.

Szólj hozzá!

Címkék: jazz new york armstrong joe dave band louis service bohem ragtime bényei bánk muranyi memorial karacs szalóky ostwald

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr504569483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása