HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

New York 4.: minden, ami kimaradt, fotók, videók, Joe bácsi

2010.12.06. 01:00 főbohém

Gyorsan egy rövid befejezés a New York-i út végéről, aztán jöhetnek a képi anyagok: 213 fotó és többek között néhány Joe bácsis videó...

Az utolsó teljes nap (nov. 23.) estéjén lementünk a Sofia's Hotel Edison pincekávéházába (itt játszott Miles Davis is egy ideig egykoron), hogy meghallgassuk a Vince Giordano and the Nighthawks nevű zenekart, ami Amerika legjobb '20-as, '30-as évekbeli tánczenéjét játszó zenekara. Egy kis big band, olyasmi, mint a Bratislava Hot Serenaders, csak Vince-nek van a világon a legnagyobb kottatára ilyen művekből, és gyakorlatilag mindig blattolnak. Bemondja, hogy hányas számú kottafüzet hányas dalát keressék ki, aztán egy-két-há'-négy... És stílusos, szinte hibátlan, baromi jó. Karacs Feriék is nagyon élvezték, nekem se volt rossz, hogy Vince egyből megkérdezte, mit szeretnék velük játszani, s beültem egy-egy számba hegedülni ill. zongorázni. Nem estem hasra magamtól, de jó élmény volt :-) A trombitás Jon-Erik Kellsóval ismét találkoztunk (őt már hallottuk az Ear Innben két nappal azelőtt), de ott volt az újságíró Michael Steinman is, megismerkedtem végre személyesen Jim Fryer pozanossal (kiváló muzsikus!) és megtudtam, hogy a tavalyi Bohém Fesztivál szép szőke hölgy-sztárja, Bria Skonberg is New Yorkba költözött. De vele és Rossano Sportiellóval csak telefonon sikerült beszélnem.

A legszebb az volt, hogy miután leültünk, két perc múlva odajött hozzám egy úriember, s a lényegre tért: "Are you Tamas from Hungary?" Feriék csak pislogtak. Meg én is - bár ismerős volt a manus. Gyorsan kiderült, hogy a Cell Block 7 bendzsósaként járt Bohém Fesztiválon néhány éve, s aznap érkeztek New Yorkba vakációra, első útjuk a Vince Girodano zenekarhoz vezetett; s erre én voltam az első ember, akit meglátott... Aztán meg mi néztünk nagyot, mikor a mellettünk lévő asztalnál ülő úriemberről kiderült, hogy játszik néhány számot a zenekarral, s hogy 88 éves, Sol Yaged, aki Benny Goodmannel is játszott, meg rajta kívül a fél jazzlexikonnal. Sollal elbeszélgettünk kicsit Joe bácsiról is (Joe-t persze mindenki ismeri).

De a legnagyobbat Dan Levinson nézett (klarinétos, öt-hat éve járt Bohém Fesztiválon a Boondockers nevű kaliforniai zenekarral - akiktől Tormási Attila a benge bőgőjét vette), mikor eléálltam a szünetben. Legutóbb két éve futottunk össze a Sacramento Jazz Jubilee-n, nem is sejtette, hogy ott vagyok New Yorkban (ezek szerint nem írtam neki előre). Meg is hívott egy kis éjjeli jam sessionre, úgyhogy buli után még hajnalig hallgattam egy piszok jó kvartettet a Mona's nevű kiskocsmában Manhattan déli részén, játszottam is velük pár számot. Hajnali háromkor bő fél óra alatt hazagyalogoltam, gyorsan átszeltem a város déli részét. (Volt ott minden éjszaka: utcaseprés, aszfaltozás - reggelre készen is volt az utca, lehetett rajta közlekedni!) 

Utolsó nap egy kicsit sétáltunk (Julika szerint, azt hiszem, sokat), nézelődtünk a nappali New Yorkban: Bartók utolsó lakhelye, Carnegie Hall, Central Park, Waldorf Astoria, Grand Central Station. Elég csak az utcán császkálni, s mindjárt fényképezhetnékje támad az embernek; a bejegyzés végén ott sorakozik majd a New York-i út fotós termése, de előbb néhány szó Joe Murányiról:

Joe egy kissé rozoga állapotban van, de kedves, vidám és mondogatja, hogy már ő bizony öreg. Idén kétszer műtötték (nekünk részletesen elmesélte, de egy blogban talán ez nem publikus), mindenesetre december 8-án ismét kés alá fekszik. De meg fog gyógyulni, mert nem fitt ugyan, de nem életveszélyes dolgok ezek már ilyen korban. Joe 83 éves lesz januárban. Bizakodó, klarinétozik minden nap, szeretne a felépülése után havonta egyszer-kétszer jazzklubokban játszani még néhány évig. Reméljük, sikerül majd. Meghatódott, hogy meglátogattuk - az egész dolog Karacs Feri ötlete volt, köszönet jár érte, nem is kicsi! Az utat szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány számára nem csak Joe bácsi meglátogatása és a jazzklubokban való villámgyors tapasztalatcsere volt a fő hozadék, hanem leginkább az Armstrong Házzal és annak vezetőivel történt kapcsolatfelvétel, aminek nagyon hamar lesz hozadéka Bánkon is.

És akkor itt van három Joe bácsis videó: Joe bácsi klarinétozott nekünk egy kicsit, íme egy részlet a Tangóból (vagyis: Ott fogsz majd sírni):

Get the Flash Player to see this player.

Joe bácsi énekelt nekünk egy kicsit az Oh Yeah Day projekthez is. Neki nagyon tetszett (lényege, hogy legyen aug. 4., Armstrong születésnapja a Klasszikus Jazz Világnapja), csatlakozni itt lehet: www.ohyeahday.com

Get the Flash Player to see this player.

Itt pedig Joe bácsi Bényei Tamásról és a Hot Jazz Band Armstrong lemezéről áradozik (kapható a www.hotjazzband.hu oldalon keresztül és a kiadó/támogató Swing Jazz Kultúráért Alapítvány www.jazzfesztival.hu oldalán keresztül).

Get the Flash Player to see this player.

 

Végül pedig a fényképek - feliratok nélkül ugyan, de azért így is élvezhető, sokminden kiderül a képen látható épületek, emberek, sírok mikéntjéről kommentár nélkül is...

 

Feri, Julika, Csabi! Köszönöm az utat, a társaságot!

Ui.: Ja, azért kellett hazajönnünk egy szűk hét után, hogy elérjem a Bács-Kiskun Megyei Príma-díj átadást. Nem hiába jöttem, miután landoltunk (nov. 25-én du. negyed háromkor), kocsiba vágtam magam, s este hatkor már az ünnepségen voltam frissen és fiatalosan. Kaptunk is egy megyei Príma-díjat mint "Ittzés Tamás és a Bohém Ragtime Band" (hogy a Jazz szót miért felejtették ki?...) Köszönjük mindenkinek, akik ránk szavaztak - bár a közönségdíjat mások kapták, minket a zsűri szavazott meg :-)

Szólj hozzá!

Címkék: bartók jazz new york hot swing armstrong carnegie band louis bohém jazzfesztivál bánk muranyi bria skonberg karacs giordano yaged kellso sportiello ohyeahday

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr902495868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása