HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

New York 2.: Joe bácsi, jazz-sírok, Armstrong-ház, no meg egy kis komolyzene...

2010.11.22. 01:04 főbohém

Itt New Yorkban összefolynak a napok, annyi minden történik, már nem tudjuk, mit mikor csináltunk, úgyhogy talán nem sorban megyek: az első teljes nap Lincoln Center-beli Anne-Sophie Mutter-koncertje után a második teljes nap (szombat) estéjére is jutott egy kis komolyzenei élmény, kár, hogy csak egyedül jutottam be a Carnegie Hallba Pinchas Zukerman szonátaestjére (Karacs Feri nagyvonalúan rámtestálta az egyetlen megmaradt jegyet, cserébe ők ajándékba kaptak 3 jegyet a hétfői gospel-koncertre ugyanoda).

Még pénteken meglátogattuk Joe bácsit, kicsit le van harcolva, de kedves volt nagyon, mesélt, zenét mutogatott, még egy kicsit klarinétozott is nekünk. Majd ha a fényképeket és videókat feltöltöm, akkor róla egy kicsit többet is írok egy külön bejegyzésben. (A https://www.youtube.com/fobohem oldalon egyelőre megtalálható Joe-val egy rövid klip, tök véletlenül tettem fel az új mindentudó telefonommal...)

Szombaton délelőtt sétáltunk egy aprót a Central Parkban, majd kivonatoztunk a világ végére, a bronxi Woodlawn temetőbe, ahol Duke Ellington, Miles Davis, Max Roach, Coleman Hawkins, Lionel Hampton, Illinois Jacquet, Frankie Manning és Irving Berlin sírja mellett még a makói Pulitzer Jóskaként induló Joseph Pulitzer sírját is megtaláltuk. Idő és energia híján kimaradt Joe King Oliver, W. C. Handy, sőt Fritz Kreisler is. Legalább lesz miért visszamenni valamikor... Na, de mikor?

Ma (vasárnap) Queens volt a célpont, az Armstrong-házban Joe Murányi barátságára való tekintettel különös bánásmódban részesítettek minket, még fényképet is csinálhattunk az Armstrong-dolgozószobában (ez egyébként szigorúan tilos). Azután kimentünk a Flushing temetőbe Armstrong sírjához.

Kis keresgélés után megtaláltuk a sírt, egyszerű, hasonlóan az előző nap látott Ellington, Berlin és Hawkins sírokhoz. A ház is nagy élmény volt, rengeteg emlékkel, s a berendezési tárgyak, a csillogó-villogó tükrös fürdőszoba, a korabeli konyha (a feleség, Lucille által a hetvenes években vásárolt mikrohullámúval!) is eredeti. Még a szomszéd néni is ugyanaz, ottjártunkkor éppen templomba igyekezett. Most pedig irány Greenwich Village, ahol jazzklubba megyünk...

Szólj hozzá!

Címkék: berlin new york armstrong miles louis ellington hawkins muranyi hampton

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr492464428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása