HTML

Bohémélet

A Bohém Ragtime Jazz Band tagjainak (fő- és albohémek) mindennapi bohémságai és komolyságai, globális titkok a klasszikus jazz világából

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Meghalt a dobkirály!

2009.02.17. 04:25 főbohém

Duke Ellington szerint „nem csak a világ legjobb dobosa, de a legjobb zenésze is” volt. 2009. február 14-én szombaton, 85. életévében meghalt Louie Bellson.

Nálunk persze szégyenletesen keveset szokás róla tudni. Pedig az egyik legkiválóbb swingdobos volt. Ő használt először a világon két nagydobot, vagyis két lábgépet. Mindezt 15 esztendősen.
 
 
17 évesen 40 ezer indulót megelőzve nyerte el a Gene Krupa dobverseny első díját. (A fenti képen éppen a dobversenyen látható, amint Krupa figyeli az ifjú tehetséget.) Olyan nagyságok zenekaraiban játszott, akikből egynek a kézfogása is elég lett volna ahhoz, hogy Bellson világsztárrá nyilvánítsa magát: Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Harry James, Woody Herman, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Lionel Hampton, James Brown, Sammy Davis Jr., Tony Bennett, Mel Torme, Joe Williams, Wayne Newton.
 
Ráadásul ezek az emberek mind szuperlatívuszokban nyilatkoztak Louie Bellsonról:
„Louie Bellson számomra a zenei tehetség megtestesítője. Korunk egyik zenei óriásának tartom.” (Oscar Peterson)
„Louie Bellson játéka a csúcs – mindennek a csúcsa.” (Count Basie)
„Ha azt mondod, hogy én a legnagyobbakkal dolgozhatok, akkor ez nekem Louie-t jelenti.” (Ella Fitzgerald)
„Louie Bellson – az egyetlen ember, akit ismerek, aki ha egyedül játszik, úgy szól mint egy szimfonikus zenekar.” (Sammy Davis Jr.)
„Rengeteg jó zenész van, rengeteg. De Louie Bellson valami egészen speciális.” (Dizzy Gillespie)
 
Bellson több, mint 200 albumon szerepelt, 1000-nél több dalt írt, számtalan díjat nyert, köztük hat Grammy-t. Azt írják, váratlanul halt meg. Kétségtelen, még októberre volt lekötött fellépése. Ezt már valószínűleg egykori partnereivel, Louis Armstronggal és a többiekkel csinálja meg, más dimenziókban. Búcsúzóul itt egy 1957-es dobszóló. Tényleg zseniális volt:
 
 
Egyéb videók Bellson weboldalán itt: (innen leginkább a „Bellson, Hampton and Lamond Drum Battle” című videót ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hihetetlen...)

Szólj hozzá!

Címkék: jazz dob swing armstrong ellington fitzgerald louie bellson gillespie basie hampton

A bejegyzés trackback címe:

https://bohem.blog.hu/api/trackback/id/tr98947899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása